Minden, amit a TFCD/TFP munkáról tudnod kell.

2020.11.25

Olvasási idő: kb. 6 perc 

Ha a modellszakma iránt érdeklődsz, előbb vagy utóbb te is megismerkedsz ennek a mozaikszónak a jelentésével! Kevés olyan modell van, akinek ne ajánlottak volna TFCD együttműködést. Vajon tisztában vagy a valódi szabályaival? El tudod-e dönteni, hogy mikor érdemes, és mikor nem ilyen formában együttműködni egy projekten? 

Mit jelent a TFCD/TFP pontosan?

A 'Time For CD' vagy 'Time For Pictures' angol kifejezésből ered, ami annyit tesz, hogy a fotózáson résztvevők az idejüket/munkájukat adják a fotókért cserébe. Azaz aki ilyen projektben vesz részt, nem kap érte anyagi juttatást, hanem mindenki referenciaépítés gyanánt, a képekért cserébe végzi a munkát. Régebben a modellek nyomtatva kapták meg a tesztfotóikat, később pedig már CD-n adták át azokat a fotósok. A lényeg valójában az, hogy mindenki (fotós, modell, sminkes, stylist stb.) ingyen dolgozik egy közös projekten. A fotókat pedig mindannyian felhasználják a saját portfóliójuk építéséhez.

Miért jó nekem, hogy ingyen dolgozom?

Jogos a kérdés! Hiszen ha komolyan érdekel a modellkedés szeretnél pénzt is keresni vele, ugye? A TFCD alapon végzett munkának inkább a karrier kezdetén van nagyobb jelentősége. Ezeken a projekteken a modell (és egyébként minden résztvevő) gyakorolhat, kísérletezhet, új ötleteket és elképeléseket valósíthat meg. A koncepciója bármi lehet, hiszen nincs megrendelő, aki meghatározza az irányokat. Gyakran a fotós vagy a stáb együtt dönti el, hogy milyen projektet alkotnak meg.

Tehát a fő előnye, hogy gyakorolsz, fejlődsz. A fizetésed pedig nem pénz, hanem A KÉPEK! A modellnek a képek sokszor a pénznél is többet érnek, mert egy szép, minőségi portfólió szükséges a későbbi munkák megszerzéséhez.

Nem mindig szabad elvállalni! 

A TFCD/TFP alapvetően egy jó találmány, ha tisztességesen használjuk. Sajnos vannak olyan megrendelők, akik ingyen hívnak modelleket munkáikra referenciaépítésre hivatkozva. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a TFCD/TFP csak akkor teljesül, ha mögötte nincs kereskedelmi célú felhasználás senki oldaláról sem. Mit jelent ez? Azt, hogy ha valaki pénzt keres a projekten, de közben mástól (pl. a modelltől) azt kéri, hogy vállalja be ingyen (hogy ő spórolhasson a modelldíjon) az nem TFCD és nem fair!

Vannak persze kivételek! Vannak olyan kereskedelmi felhasználású projektek, amelyek annyira nagyszabásúak, hogy a modellnek érdemes rá fizetés nélkül is elmennie, mert az elkészült anyag nagyot lendíthet a karrierjén. Ilyenek például menő magazinokban megjelenő divatanyagok (un. Editorial), vagy egyéb nívós megjelenések, amiket csupán a referenciáért is érdemes megcsinálni.

Nehéz eldönteni, hogy mikor mit vállalj el? Igen! Ha ügynökséged van, vagy együttműködsz valamelyikkel, akkor ebben ők segítenek dönteni. Szabadúszóként pedig lehet, hogy hibázol, de idővel érezni fogod, hogy mi az, amiért mindenképp munkadíjat kell kérni, és mi az, ami megéri TFCD/TFP alapon is. Ezek már üzleti döntések! Kérem szépen, a modell üzletember is! 😊 

Legyen szerződésed!

Kanyarodjunk vissza a hagyományos TFCD/TFP verzióhoz! Minden résztvevő kizárólag referenciabővítés céljából, térítésmentesen fog dolgozni. Mivel nincs pénzforgalom, nem kell szerződni. Gondolják sokan. De nem így van! Ebben az esetben mi a te fizetésed? Hát a képek! Na ugye?!

Remek dolog, ha a stáb jól ismeri egymást és megbíznak egymásban, de azért ez nincs mindig így. Érdemes lefektetni a legfontosabb részleteket egy szerződésben. Az egyik a legfontosabb, hogy a felhasználás csakis magáncélú lehet. Egyéb esetben, pl. ha a kész anyag mégis reklámcélú felhasználásra kerül, akkor annak feltételeit minden féllel újra kell tárgyalni. Fontos még, hogy a fotókat a fotós mennyi időn belül adja át, milyen formában és hány db utómunkázott képet készít el. Ki lehet térni még egyéb részletekre is: fotózás időpont, időtartam, koncepció, stb. Gondolj át minden apró részletet! Nem ciki kérni ezeknek az írásban rögzítését!

Vedd komolyan, akár egy fizetős munkát!

Mivel pénzt nem kap senki, ezért (tisztelet a kivételnek) de sokan nem is veszik elég komolyan az egészet. Felkészületlenül érkeznek, késnek, lemondják vagy el sem mennek. Hiszen nincs tét. Gondolják! De gondolj bele, hogy ha egy ilyen projektet nem vesz valaki komolyan, hogyan várható el, hogy majd "élesben" egy fizetős munkán jól teljesít? Arról nem is beszélve, hogy a szakma elég kicsi, és hamar kiderül szakmai berkeken belül, hogy ki megbízható, és kivel nem érdemes egyeztetni még TFCD/TFP munkát sem! Pláne nem fizetőset...

A jóból is megárt a sok!

Sokszor tapasztalom, hogy a kezdő modellek beleesnek abba a hibába, hogy rengeteg referenciamunkát vállalnak. Sőt, csak azt. Az anyagok minőségét viszont nem feltétlenül nézik, és a mennyiségre utaznak a minőség helyett. Gyakori, hogy ezek a modellek megrekednek a hobbi modell szinten. A suliban az osztálytársak talán elhiszik, hogy modell, de a szakmában a vak is látja, hogy ingyen anyagokat gyűjt, de fizetős munkája kb. sosem volt. És nem is biztos, hogy lesz; mert mindent elvállal ingyen is. Őket a spórolós megrendelők is ki szokták használni. És észre sem veszik, mert örülnek, hogy "modellkedhetnek."

A TFCD jó lehetőség a gyakorlásra, de egy idő után szintet kell lépni és a fizetős munkákra törekedni. 

Csak megbízható csapattal dolgozz!

Sajnos, ahogy modellből, úgy fotósból is sok a "próbálkozó." A kezdőkkel nincs is semmi baj, viszont az "ingyen szép lányokat fotózni" gondolat vonzza az amatőr, tisztességtelen versenyzőket is. Olyan fotóssal, csapattal dolgozz, akinek már van referenciája; vagy még nincs, de tisztában van a TFCD szabályaival és nem retten el egy szerződéstől. Próbáld leszűrni már az elején, hogy komolyan veszi-e a szakmai fejlődést, vannak-e céljai, vagy csak csinos lányokat akar fotózgatni (és nézegetni) ingyen. Érdemes közös ismerősök után kutatni, így máris informálódhatsz a megbízhatóságot illetően. Hiszen ne feledd, a szakma kicsi, mindenkiről kiderül előbb-utóbb, hogy mennyire korrekt ember. A korrektség minden résztvevőtől elvárt. Mindenki munkát/szaktudást tesz bele, ami nem azért nem kerül kifizetésre, mert nem ér semmit; hanem azért, mert egymásnak segítenek hosszútávú karrierépítés céljából.


Neked inkább jó vagy rossz tapasztalatid vannak a referenciamunkákról? Esetleg mindkettő? Vannak őrült sztorijaid? Kommentben vagy privátban is megírhatod nekem! 😉 Tényleg! 

#modellmunkak #referenciamunka #modellszakma #kezdomodell #modellugynokseg #profimodell  #PLMblog #primelookmodels