Így mérd le magad helyesen!

2020.09.23

Olvasási idő: kb. 3 perc

Ügynökként nagyon gyakran találkozom azzal a problémával,  hogy a kezdő modelleknek/szereplőknek gondot okoz, pontosan hol és hogyan kell lemérni a testméreteiket. Márpedig nagyon fontos a helyes mérés, mert ebben a szakmában olykor néhány centiméteren múlnak a dolgok. Te biztos jól mérted le eddig magad?

Akár modell, reklámszereplő vagy színész szeretnél lenni, elsők között fogsz találkozni a kitöltendő adatlapokkal. Ezek lehetnek online vagy papír alapon, az biztos, hogy meg kell adnod -egyéb adatokon kívül- a testméreteidet is. Az ügynökségek személyes találkozók alkalmával persze lemérnek majd helyesen. Azonban lehetnek olyan helyzetek, amikor egyedül kell megbirkóznod a feladattal. 

A legfontosabb adatok, amiket meg kell adnod

- magasság (cm)

- mell(kas) körméret (cm)

- derék körméret (cm)

- csípő körméret (cm)

- konfekció, azaz ruhaméret (cm)

- cipő méret (Ez az, amihez nem kell segítség, ugye.)

Jól látod, a súly nem szerepel. Ez azét van, mert nem tartozik a legfontosabb információk közé. Ezt is kérdezhetik, de a súly egyéb testi adottságoktól is függ, (pl. izomtömeg), így inkább a körméretekre koncentrálunk.

Magasság

A magasságodat mindig reggel mérd le, ha teheted. Reggel, ébredés után mindenki 1-2 cm-el magasabb, mint napközben. Ez azért van így, mert a porckorongok a gerincben napközben megereszkednek, alvás közben pedig újra megnyúlnak!

(Érdekesség, hogy egy lány 15-16 éves koráig nő. Tovább sajnos nem valószínű, vagy már nem számottevően. Fiúknál a magasság növekedése kb. 17-18 éves korban áll meg.)

Mell (Bust)/ Mellkas (Chest)

Lányok! Melltartó nélkül vagy szivacsbetét nélküli melltartóban mérd le a mellcsúcson! Ne a melled alatt, és ne is a mellbimbó fölött! Pontosan a mellbimbó vonalában! Fiúknál szintén a mellbimbó vonalában. Fontos továbbá, hogy a karok lazán legyenek a test mellett, ne a magasba emelve.

Derék (Waist)

Ezt rontják el a legtöbben! Nézz a tükörbe és a felsőtested legvékonyabb részén mérd! Ez kb. a köldököd fölött lesz néhány centivel.

Csípő (Hip)

A csípőt sokan túlságosan magasan mérik. A legszélesebb pontot keresd meg! Fontos, hogy zárd össze a bokáid mérés közben! Lányoknak érdemes a hónap közepén lemérni, mert közvetlenül a menstruáció előtti időszakban és közben, akár 2 cm-el is nagyobb lehet a csípő körmérete.

Konfekció

Ez nem más, mint a ruhaméreted. Pl. XS/34; S/36; M/38; L/40 stb.

Íme, egy kis vizuális szemléltetés: 

Most, hogy már tudod, hogyan és hol mérd le marad, ne felejtsd el felírni és meg is jegyezni őket! Nagyon sokszor fogják kérdezni tőled, így jó, ha fejből megy! Ezen kívül ne felejtsd el ezeket időnként újra csekkolni, mert mindig a friss méreteidet kell megadnod a munkákhoz.

Tipp: Ha nagyon profi szeretnél lenni, érdemes megtanulnod a méreteidet 'inch'-ben is. Ha külföldiekkel dolgozol, nagyon boldogok lesznek, ha nem nekik kell átváltogatniuk a 'cm'-t 'inch'-be. A neten találsz jó pár kalkulátort, amik segítenek az átváltásban. 


#modellszakma #alapok #magasság #méretek #hasznostippek #kezdőmodell #kezdőszínész #PLMblog #primelookmodels