Profi bemutatkozó videó készítése otthon

2020.10.07

Olvasási idő: kb. 5 perc

Bemutatkozó (Introduction) videót készíteni nem olyan ijesztő dolog, mint amennyire elsőre gondolják a modell/szereplő jelöltek. Ezeket többnyire az ügynökségek készítik el, de így a világjárvány idején (vagy egyéb SOS helyzetek miatt) egyre aktuálisabb, hogy saját magatok vegyétek fel. Ha eddig bizonytalan voltál, hogyan készítsd el jól, íme a titok...

Mi is az bemutatkozó videó? Miért van rá szükség?

A casting anyagok egyik része (egyéb anyagok mellett), ami alapján a megrendelő kiválaszt egy munkára. A megrendelő/rendező ilyenkor nincs jelen a válogatáson vagy online castingol. Ezért így készül neki az anyag, hogy valahogy "találkozhasson veled".  Időtartamát nézve kb. 0,5-1 perces, rövid, tömör videó.

Mi a célja?

A bemutatkozó videó célja, hogy meggyőzze a megrendelőt és megkapd a munkát, azaz készülhet:
- külföldi modellszerződés reményében
- reklámfilm kisebb/nagyobb szerepekhez
- filmes kisebb/nagyobb szerepekhez
- egyéb fotózás/forgatás, ahol a válogatás ebben a formában zajlik

Eszközigényed otthoni forgatáshoz:

Okostelefonod és te :) (+ egy segítő, de enélkül is megoldható) 

Nézzük lépésről-lépésre!

0. lépés: Technikai tippek

Banálisan hangzik, de ne flejetsd el először letörölni a lencsét!
A legjobb képminőség érdekében a hátlapi kamerát használd! (Ha van segítséged.)
Ma már elég sok okostelefon készít szép képet előlapi kamerával is. Így nyugodtan készítheted selfie módban is. (Főleg ha nincs segítséged.)
Miközben beszélsz, a kamera lencsét nézd, ne magadat! Látszik :) 
A videód portré -max fél alakos kivagásban vedd fel! 

1. lépés: Ne gondold túl a külsőd!
Sokan azért nem is küldik el a videókat, mert nem volt idő kicsinosítani magukat. Így lemaradnak a castingról és ebből következően a munkáról.
NEM KELL, sőt Tilos!
A casting videókon kifejezetten hátrány, ha valaki erősen ki van sminkelve, vagy be van lőve a haja.
Ez esetben a természetes megjelenésen van a hangsúly! Egy natúr smink és termesztés, ápolt haj/egyszerű copf teljesen elég! A rendező itt a valódi karaktert szeretné látni, nem a party outfited! Könnyebb elképzelni egy szerepet rád, ha látja a valódi vonásaidat. Aki nagyon kicicomázza magát egy ilyen videóhoz, amatőr hatást kelt.
Ugyan ez vonatkozik a ruhára is. Egyszínű, egyszerű felső tökéletes választás. A túl színes, mintás ruha elvonja a figyelmet a lényegről, azaz Rólad! 

2. lépés: Találj megfelelő helyszínt és körülményeket!

Egy egyszínű fal a lakásban, közel az ablakhoz a legjobb választás. Természetes fényben vedd fel a videód, így jobb lesz a minőség is, mintha lámpafényben próbálkoznál. Utóbbi sem lehetetlen, csak arra figyelj, hogy a fény oldalról jöjjön, semmiképp se fentről!
Legyen viszonylag csend körülötted, hogy jó legyen a hang is. Ha találsz egy csendes szabadtéri helyet, az is megfelelő lehet.

3. lépés: Angol vagy magyar nyelven?

Attól függ, hogy magyar vagy külföldi produkcióba készül a videó, azaz aki megnézi majd, milyen nyelven fogja érteni. Ha ez nem lenne egyértelmű a casting felhívásból, kérdezz rá, hogy melyik nyelven készüljön.
(Ritka esetben egyéb más nyelven is készülhet bemutatkozó videó, erre kifejezetten ilyen nyelven beszélni tudó embereket keresnek.) 

4. lépés:  Miről beszéljek?

A bemutatkozó videó tartalma nem annyira kötött, mint gondolod. Arra viszont figyelj, hogy legyen felépítve! Legyen eleje, közepe, vége.
Van néhány tipikus elem, ami jó, ha benne van:
- köszönés (Ezt ne hagyd ki!)
- név (Elég a keresztneved!)
- korod
- magasságod (Modellmunkáknál mindenképp!)
- ügynökséged neve (Modelleknél, főleg ha kizárólagos a képviseleted!)
- foglalkozásod
- hobbid
- egyéb, bármi érdekesség, amit szívesen megosztanál
- záró mondat (Valahogy zárd le a mondandód, pl. Remélem hamarosan     együtt dolgozhatunk! Köszönöm, hogy megnéztétek! stb.)
- elköszönés

Ezeket inkább HAGYD KI:

- főiskolád/szakod hosszú neve (A megrendelő, főleg ha külföldi nem fogja ismerni, vagy nem biztos, hogy releváns információ. Csak akkor érdemes hangsúlyozni, ha amit tanulsz, éppen passzol az adott szerepre/feladatra.  Egyébként elég annyi, hogy tanuló vagy.)
- vezetéknév (Felesleges, mert beazonosítani az adatlapod alapján vagy az ügynökségi adatbázisból fognak. Közvetlenebb viszont teremtesz a kamerán keresztül, ha csak a keresztlevedet mondod.)
- általános, unalmas infók, hobbik (Legyél eredeti, keress magadról valami érdekes, nem mindennapi megosztani valót. A "szeretem az állatokat" és a "hobbim az olvasás" hallatán nem leszel megjegyezhető a sok jelentkező közül. 

5. lépés: Mutasd a profiljaid! 
A bemutatkozás után, még a zárómondat előtt fordulj el jobbra 90 fokban. Tartsd meg pár másodpercig, majd fordulj el balra is. Erre azért van szükség, hogy jól látszon, hogy nézel ki profilból is. Lányoknál ezt felfogott vagy fül mögé tűrt hajjal érdemes, hogy ne lógjon bele az arcba a haj. 

6. lépés: Végül nem a tartalommal fogsz nyerni

Ne csak megúszásra menj, kapd is meg a munkát! A kicsit elcsépelt "jó kisugárzás" kifejezés helyett nem találok jobbat én sem, pedig erről van szó! Mutasd meg a személyiséged! Ne akarj valamilyen lenni, önmagad legyél, akkor lesz a videó természetes, te pedig szerethető. 

7. lépés: Már csak el kell küldened!

Az elkészült videók általában elég nagy méretűek szoktak lenni. Éppen azért meg kell nézni, hogyan tudod elküldeni. Ha a méret engedi, és belefér egy e-mailbe, akkor válaszd azt! Ha ennél nagyobb a mérete, akkor használj fájlmegosztót! (pl. Wetansfer, Mammutmail vagy Google Drive link is jó.) 

Felejtsd el a Facebook Messengert, mert óriási minőségromlással lehet csak letölteni onnan a videókat!!!


Pro tipp 1.: Leírhatod előre a szöveged, hogy összeszedd a gondolataidat. De ne tanuld be szóról-szóra, mert kisiskolás hatása lesz a bemagolt szövegnek! 

Pro tipp 2.: Készítsd el előre a bemutatkozó videóidat, (angolul és magyarul is) akár több verzióban, hogy mindig kéznél legyen, ha szükség van rá.


#bemutatkozo#castingvideo #modellszakma #modellcasting #valogatas #profimodell #profiszínész #PLMblog #primelookmodels