„Nem vagyok elég jó?”-Ezért nem választanak ki a munkára!

2020.12.16

Olvasási idő: kb. 5 perc  

Ismerős az érzés, amikor biztos vagy magadban, mert EZ a munka tökéletesen rád illik? Most nagyon azt érzed, hogy EZT neked kell megkapnod? Majd kapsz a casting után egy "Nem, köszi"-t. Esetleg a sokadik "Nem"-el szembesülsz? Ilyenkor felmerülhet a kérdés benned: "Mi a baj velem?" Nem vagyok elég jó? Valamit rosszul csinálok? Lehet a modell akármilyen tapasztalt és magabiztos, a nemleges visszajelzés bizonytalanságérzetet kelt.

Ha modellként vagy reklámszereplőként, esetleg színészként dolgozol, már biztosan tapasztaltad, hogy a szakmai kihívások közül az egyik legnehezebb kezelni a kritikát. Kritikával mindenki találkozik előbb-utóbb, aki a kamera előtt dolgozik. Ez lehet pozitív vagy negatív. Utóbbi felfogható építő jellegű visszajelzésként. Ezt sokan nehezen kezelik, de azt mondom, annak örülni kell, ha kapsz BÁRMILYEN visszajelzést. Ha jó, annak örülhetsz; ha negatív, akkor tanulhatsz belőle. Rosszabb, ha a piacon elutasítást tapasztalsz egy-egy munka kapcsán, de semmilyen visszajelzést nem kapsz a megrendelői oldalról. És inkább ez jellemző. A modellek (jó esetben) egy "Köszi, de nem választottak ki erre a munkára." üzenetet kapnak, rosszabb esetben semmit. Sokszor arra van csak kapacitás, hogy a kiválasztottakkal kommunikáljanak tovább, a többi jelentkezőt egyszerűen lemondják, vagy nem is jelentkeznek.

Ismerős az érzés, amikor úgy gondolod, ez a munka tökéletesen rád illik? Most nagyon azt érzed, hogy ezt neked kell megkapnod? Majd kapsz egy "Nem, köszi"-t. Esetleg a sokadik "Nem"-el szembesülsz? Ilyenkor felmerülhet a kérdés benned: "Mi a baj velem?" Nem vagyok elég jó? Valamit rosszul csinálok? Lehet a modell akármilyen tapasztalt és magabiztos, a nemleges visszajelzés bizonytalanságérzetet kelt. 

Most elárulom neked, sokszor semmit sem csinálsz rosszul!

Íme, néhány tőled független ok, amiért nem kerülsz kiválasztásra:

1. koncepcióváltás

El se hinnéd, milyen gyakori! A megrendelő a kiválasztási folyamat közben is meggondolhatja magát.  A munka elején még szőke karaktert hívunk castingra, majd a végére már barna lányokat keresünk. Így sokszor kiesnek azok, akik még a casting elején esélyesek voltak.

2. Szubjektív döntés

Tudomásul kell venni, hogy ebben a szakmában művészek dolgoznak. Rendezők, tervezők stb. Nekik megvan a joguk hozzá, hogy az elképzelésük alapján szubjektív döntést hozzanak, kivel szeretnének együtt dolgozni. Ez vonatkozhat a modell/szereplő külsejére és személyiségére is. 

3. Nem passzoló karakterek

Előfordul, hogy azért esik ki valaki, mert a karaktere vagy pl. a magassága nem illik egy másik, már kiválasztott modell mellé. Vagy egyféle karakterből elég egy a munkára, így két hasonló modell/szereplő már nem fér meg egymás mellett az ügyfél/rendező elképzelése szerint.

4. Tapasztalatlanság

Gyakori, hogy az előzetes tapasztalatod nem elég egy bizonyos munkához. Ebben a rossz hír, hogy változtatni jelen pillanatban nem tudsz, csak elfogadni, hogy ez normális. Mindenki volt kezdő és sokat kell gyakorolni a jövőben. Jó hír viszont, hogy néhány év múlva egyre több és jobb munkát kaphatsz meg, hiszen egyre tapasztaltabb leszel. Légy türelmes magaddal!

5. Létszámcsökkentés

Viszonylag ritkábban, de ilyen is lehet. Főleg anyagi okokból csökkentik a létszámot pl. egy reklámfilm forgatásán. Ilyenkor kiket kell lemondani? Nagy eséllyel életbe lép a 3. pont. 

6. A karakter törlése

A művészi szabadság nevében nagyjából bármikor dönthet úgy a rendező/megrendelő/egyéb döntéshozó, hogy egy karaktert kivesznek a sztoriból. Kellett már modellt (ráadásul a kiválasztása után!) lemondanom, mert úgy ahogy van, törölték a karaktert. 

A teljesség kedvéért írok néhány olyan esetet is, amikor tényleg a modell/szereplő a ludas. Ezeket a hibákat jobb nem elkövetni, ha meg akarod szerezni a munkákat!

1. Hiányos jelentkezés

Ha online jelentkezel egy munkára mindig küldened kell bizonyos információkat, fotókat magadról. Ennek van minimális formai és tartalmi követelménye. Szomorú, de sokan már itt elvéreznek. Ha nem adsz meg minden adatot vagy nem olyan képet csatolsz, nem ott küldöd el az anyagot, ahol kell, akkor előfordulhat, hogy nem veszik figyelembe a jelentkezésed. Ugye apróságokon nem akarsz elcsúszni? Olvasd el pontosan a felhívásokat! 

2. Késés

Tartsd a határidőket! Legyen az oline vagy személyes casting! Késve nem illik anyagot küldeni és utolsóként beesni a válogatásra sem. Van, hogy nem lesz belőle gond, de láttam már olyat, aki emiatt nem lett kiválasztva. 

3. Rossz hírnév

Ha a modell/szereplő megbízhatatlan hírében áll, kevés eséllyel dolgoznak vele együtt. A szakma elég kicsi és hamar kiderül, kivel lehet jól együttműködni és kivel nem.

4. Felkészületlenség

Ne érkezz felkészületlenül válogatásra! Ha nincsenek nálad a kért ruhadarabok, cipők stb. vagy ha nem tanultad meg a szöveged egy reklámszerepre, háát... Szerinted? Kiválasztanak majd?

5. Együttműködési gondok

Sok, magát profinak képzelő modell hasal el azon, hogy nem tudja milyen együttműködési szabályok vonatkoznak rá egy casting/munka szituációban. Például nem szép dolog a közvetítő ügynökség háta mögött egyenesben megkeresni az ügyfelet. Kiderül. Mindig. 

6. Rugalmatlanság

Légy rugalmas! Ebben a szakmában minden változhat. A casting dátuma, a koncepció, a jelenetek száma, kb. minden! Mindig kapsz tájékoztatást, de ne borulj ki, ha sok a variálás. Ez ilyen! Aki ehhez nem tud alkalmazkodni és folyton probléma van vele, nem fogják keresni hosszú távon. 

Összefoglalásképpen: Ebben a szakmában fontos az erős kudarctűrő képesség. Ha mindent megtettél, mégsem kaptál lehetőséget, nem kell rögtön magadban keresni a hibát. Persze, törekedni kell a fejlődésre, de sokszor rajtad kívülálló okok miatt nem kerülsz kiválasztásra. Ez ne törje le az önbizalmadat! Sok-sok "nem" után jönnek az "igenek"!


#modellmunkak #kivalasztas #modellszakma #onbizalom #kudarctures  #modellugynokseg #profimodell #PLMblog #primelookmodels